De Spelregels

De Basis Regels

Hier worden de regels van hockey uitgelegd. Voor een snelle indruk kun je hieronder de basis regels lezen. Voor alle belangrijke regels kun je hieronder verder lezen. Wil je de officiële regels van de KNHB downloaden klik hier.
  • Hockey wordt 11 tegen 11 gespeeld. De jongste jeugd speelt soms met minder mensen.
  • Een hockey veld is iets kleiner dan een voetbalveld 92 bij 55 meter.
  • Tijdens een wedstrijd zijn een bitje en scheenbeschermers verplicht.
  • Een hockeywedstrijd bestaat uit 70 minuten, vier kwarten van 17,5 minuten.
  • Het doel is om zoveel mogelijk doelpunten te maken.
  • Een goal scoren mag alleen vanuit de cirkel.

Overtredingen

Er zijn erg veel overtredingen bij hockey:
  • Een belangrijke regel is shoot. Een speler mag de bal niet met zijn voet raken of andere delen van het lichaam, als hij dit wel doet wordt er een vrije slag aan de tegenpartij toegekend tenzij er voordeel geldt.

  • Lichamelijk contact zoals duwen is niet toegestaan. Je mag ook niet iemand hinderen met je stick, zonder de bal te spelen.

  • Hoog spelen is toegstaan maar niet altijd. Dit hangt erg af van de situatie. Op goal mag je altijd hoog flatsen, slaan en pushen (informatie over verschillende slagen). Behalve bij de eerste poging op goal bij een strafcorner, dan mag je alleen hoog pushen. In het veld mag je wel hoog pushen/scoopen maar je mag niet opzettelijk de bal erg hoog flatsen of pushen. Hij mag wel een beetje omhoog komen maar het is niet de bedoeling dat met een flats of slag de bal over iemand heen wordt gespeeld.

  • We spreken over "haken" als iemand met de krul van zijn stick blijft haken aan iemand anders krul. De gene die hier mee begint is in overtreding.

  • Als een team de bal uit neemt of een vrije slag neemt, moet de tegenpartij altijd op vijf meter afstand staan. Als de bal binnen het 23-meter-gebied wordt genomen moet iedereen 5 meter afstand nemen.

  • Het is alleen toegestaan om de bal te spelen met de platte kant van de stick. De bolle kant mag dus niet gebruikt worden.

  • Je mag niet met je lichaam zorgen dat een speler niet bij de bal kan komen door je met je rug naar de speler te gaan staan en actief bezig zijn met de bal afschermen in plaats van de bal afspelen.

Straffen

Er zijn een aantal straffen voor het maken van een overtreding. Op volgorde van hoe zwaar ze zijn:
  1. Strafbal
  2. Strafcorner
  3. Vrije slag
Daarnaast kunnen er ook nog kaarten worden uitgedeelt.

Strafbal

Een strafbal wordt toegekend bij een opzettelijke overtreding in de cirkel. Tenzij het over expres over de achterlijn schieten gaat dan, wordt een strafcorner toegekend. Bij een strafbal vindt er een één op één situatie plaats tussen de speler en de keeper. De bal ligt op de strafbal stip. De bal mag alleen gepusht worden zie informatie over verschillende slagen. Er is geen reboud als de strafbal genomen is, is het of uitslaan voor de tegenstander of een goal.

Strafcorner

Een strafcorner wordt toegekend bij een onopzettelijke overtreding van een verdediger in zijn cirkel waarbij geen doelpunt wordt voorkomen. Een strafcorner wordt ook gegeven bij een opzettelijke overtreding buiten de cirkel maar binnen het 23-meter gebied.


Bij een strafcorner wordt de bal op een lijntje, een paar meter van het goal op de achterlijn genomen. De bal wordt dan naar de kop cirkel gespeeld. De aanvaller neemt hem buiten de cirkel aan en loopt daarna de cirkel in om daar op goal te slaan of om naar een van de andere aanvallers te pasen. Het eerste schot op goal tijdens een strafcorner mag alleen hoog met een push. Je mag dus niet hoog slaan of hoog flatsen zie informatie over verschillende slagen.

Er staan vier verdedigers in het goal achter doellijn samen met de keeper. De andere teamleden van de verdedigende partij moeten achter de middelijn staan. De vier verdedigers hebben voor de veiligheid een masker op, als de strafcorner voorbij is gaat deze af. Als de strafcorner wordt vrijgegeven, lopen meestal twee verdedigers uit het goal op de aanvaller af die de bal schiet. Dit zijn de uitlopers. De uitlopers proberen het schot te blokkeren op de kop van de cirkel en de de aanvaller zo min mogelijk tijd te geven. De andere twee verdedigers blijven samen met de keeper op goal staan om een bal die voorbij de uitlopers gaat alsnog tegen te houden. Dit zijn de lijnstoppers. Als de straf corner begint mogen de teamgenoten van de verdedigende partij vanaf de middelijn naar het goal rennen om de uitlopers en en de lijnstoppers te helpen mocht de aanval lang duren, maar meestal is de strafcorner al voorbij als zij bij de cirkel aan gekomen zijn. Omdat de strafcorner best gevaarlijk kan zijn, vooral bij hoge pushes wordt de strafcorner alleen gespeeld vanaf 12 jaar. Hiernaast zie je een voorbeeld van een succes volle strafcorner.

Vrije slag

Een vrije slag spreekt voorzich. Hij wordt toegekend bij alle overtredingen die geen strafcorner of strafbal waard zin. De bal wordt op de plek gelegd van de overtreding en de bal wordt uitgenomen. De speler mag de bal pasen, of het spel hervatten door de zogenaamde self-pass. Dit betekent eigenlijk dat je gewoon zelf wegloopt met de bal nadat hij stil heeft gelegen.

Kaarten

  • De groene kaart is een waarschuwing voor kleine ingrepen, zoals een bal expres wegspelen als er al gefloten is of ander onsportief gedrag.

  • De gele kaart kan in één keer worden gegeven of als één speler twee groene kaarten krijgt. Een gele kaart kan in één keer worden gegeven bij een zware opzettelijke overtreding zoals een duw. De straf van een gele kaart is 5 of 10 minuten. Dit beslist de scheidsrechter.

  • De rode kaart betekent dat de speler het veld moet verlaten en niet meer terug mag komen. Dit komt zelden voor. Hij wordt gegeven bij "ernstig gemeen spel" wat dit is, beoordeelt de scheidsrechter.
Afbeelding van kaarten