Geschiedenis

Ontstaan

Darten lijkt in de late middeleeuwen ontstaan te zijn, en is volgens sommige historici begonnen als een oefening voor boogschutters, die probeerden om een doelwit, toen een beschilderde onderkant van een ton, te raken met alleen hun pijlen. Anderen zeggen dat het een tijdverdijf voor gestationeerde Engelse soldaten was, en buiten met speren werd gespeeld, waarna de wapens en doelwitten in de wintermaanden kleiner werden, om zo ook binnen te kunnen spelen. In 1530 was het in elk geval in wijdere kringen populair, wat blijkt uit de brief waarin toenmalige koning Henry VIII een dartbord krijgt van zijn vrouw Anne Boleyn. Volgens Oxford gaat darten nog verder terug, en werd het woord 'dart' al sinds 1314 gebruikt in de Engelse taal.

Henry VIII
Een van de eerste dartborden

Professionalisering

Darten werd zo steeds populairder in Engeland, en was een standaard spel dat in pubs gespeeld werd. In 1896 ontwierp Brian Gamlin het dartpunt zoals we het nu kennen, en daarbij de regels en puntentelling. Helaas overleed hij 7 jaar later en kreeg hij nooit de kans om patent aan te vragen. Rond dezelfde periode ontstond er controversie over darten: kansspellen waren verboden in Engelse pubs, en darten werd ook als kansspel gezien. Pub-eigenaar Jim Garside nodigde om het tegendeel te bewijzen de beste darter uit Leeds, William “Bigfoot” Anakin, mee naar de rechtszaak tegen darter. Hij vroeg hem om drie specifieke getallen te gooien, wat hem met gemak lukte. Toen Garside het zelf probeerde miste hij echter alle drie zijn pijlen: er was dus daadwerkelijk vaardigheid nodig voor darten, en het was geen gokspel. Hiermee was het begin gelegd voor darten als de sport die we nu kennen.

Toernooien

Na het einde van de Eerste Wereldoorlog kwam darten de pub uit, en het publiek in. In 1926 werd in Engeland de National Darts Association opgericht. In 1927 was het eerste grote darttoernooi, de Worlds News, waar meer dan 1000 mensen aan mee deden. Elf jaar later was dat aantal gestegen naar 280.000, met 14.500 toeschouwers bij de finale tussen Jim Pike en Marmaduke Brecon. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de NDA terug als de National Darts Organisation of Great Britain. In 1962 kwam darten voor het eerst op tv, en werd alsmaar populairder, met de dartlegendes Eric Bristow, Jocky Wilson, Bobby George en natuurlijk John Lowe, die als eerste een perfecte serie van 9 darts gooide, in de jaren 70 en 80. De jaren 90 zag de opkomst van een van de grootsten aller tijden, Phil Taylor. Darten was overal, tenminste, in Engeland. Maar een bepaalde postbode ging daar verandering in brengen...

De Worlds News
raymond van Barneveld

Darten in Nederland

De Haagse postbode Raymond 'Barney' van Barneveld deed sinds 1984 al mee aan verscheidende darttoernooien. Darten was toen nog een obscure, onpopulaire sport in Nederland. Hij haalde bescheiden successen in Nederlandse en Belgische toernooien, en kwalificeerde zich in 1993 zelfs voor het Embassy-Wereldkampioenschap. In 1995 haalde hij voor het eerst de finale, in 1998 werd hij wereldkampioen singles, wat hem in 1999 nog een keer lukte. Al deze wedstrijden werden uitgezonden op de Nederlandse tv, wat de sport ook hier populariseerde. Maar liefst 4 miljoen mensen bekeken van Barnevelds overwinning in 1999. Vanaf daar is hij nog 3 keer wereldkampioen geworden. Sindsdien zijn er ook andere Nederlandse professionele darters bijgekomen, zoals Michael van Gerwen. Darten is een internationale sport geworden, en vandaag de dag is een dartbord ook in menig Nederlandse bar te vinden.