Geschiedenis

Hieronder staat informatie over de geschiedenis van zaalvolleybal, beachvolleybal en ook zitvolleybal.




Zaalvolleybal

Volleybal is rond 1885 ontstaan en werd voor het eerst in Engeland gespeeld. De bedenker ervan is de Amerikaan William G. Morgan. Hij was de sportleider van een aantal oude zakenmannen. Hij wilde een balsport met ze spelen, maar vond basketbal te heftig voor deze zakenmannen. Volleybal is fysiek minder zwaar dan basketbal en daarom meer geschikt voor mensen van iedere leeftijd. Morgan combineerde regels uit andere sporten, zoals basketbal, tennis en honkbal tot een nieuwe sport. Volleybal werd toen nog Mintonette genoemd, maar dat is al vrij snel veranderd tot volleybal. Het volleybal met de regels van Morgan is in de jaren erna ontwikkeld tot het zaalvolleybal van nu. Het eerste potje volleybal werd nog gespeeld met een basketbal, maar die was te zwaar. In plaats daarvan gingen ze met een bal spelen die al meer op de huidige volleybal lijkt. In het begin van de 20e eeuw is volleybal overgewaaid naar Nederland. In de jaren dertig van de vorige eeuw was het alleen populair onder missionarissen en toen werden ook de eerste volleybalverenigingen opgericht. Pas na de Tweede wereldoorlog werd volleybal echt bekend en het was toen ook voor het eerst een bezigheid tijdens de sportlessen op school. In 1947 werd de eerste volleybalbond opgericht. Die bond werd opgericht omdat er vanuit Frankrijk een bericht kwam dat ze een Europees kampioenschap wilden organiseren en als Nederland mee wilde doen moest er een officiële volleybalbond zijn. Door die bond werd het ook mogelijk om landelijke competities op te zetten. In 1964 werd volleybal voor het eerst een Olympische sport.
William G. Morgan




Beachvolleybal

Beachvolleybal werd voor het eest op het strand van Santa Monica in Californië gespeeld door personeel van strandtenten en strandclubs. De eerste beachvolleybalkampioenschappen waren in 1924 op het strand in Santa Monica. De eerste potjes beachvolleybal werden gespeeld met dezelfde spelregels als zaalvolleybal, inmiddels zijn de spelregels niet meer helemaal gelijk. Klik hier voor een overzicht van de spelregels. Iets later dan zaalvolleybal, rond 1930, werd beachvolleybal populair in Nederland. Beachvolleybal is pas sinds 1996 een Olympische sport en sinds 1997 worden er om de twee jaar weredkampioenschappen gehouden.




Zitvolleybal

Zitvolleybal werd voor het eerst in Nederland gepeeld net na de Tweede Wereldoorlog. Soldaten die in de strijd gewond waren geraakt wilden ook volleybal kunnen spelen, maar omdat sommige soldaten in de strijd een arm of been waren verloren kon dat niet. Daarom werd zitvolleybal bedacht. Zitvolleybal was eerst een sport die alleen bedoeld was voor gehandicapte mensen, maar inmiddels spelen gehandicapte en niet-gehandicapte mensen soms zelfs samen in een team. Sinds 1980 is zitvolleybal een van de populairste sporten op de Paralympische Spelen en sinds 2004 is het ook een sport op de Olympische Spelen.
Zitvolleybal